«Το πιο σημαντικό ζήτημα για την επιτυχία του Σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ είναι η εφαρμογή. Γι αυτό έχουμε εργαστεί πάρα πολύ με τις ελληνικές αρχές», ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο Delfi Economic Forum. Είπε επίσης πως το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα είναι αυτό των δημοσίων συμβάσεων για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα.
Από την άλλη πλευρά, στα θετικά ανέδειξε το γεγονός πως «έχει διαμορφωθεί μία ισχυρή κυβερνητική δομή για να φέρει αποτελέσματα».
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ωφελείται σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ζητήσει το σύνολο των ποσών που δικαιούται σε επιδοτήσεις και δάνεια. Οπότε και ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου Ανάκαμψης θα είναι σημαντικός, έως 2% του ΑΕΠ, ανέφερε.
Επισήμανε, ωστόσο, πως είναι σημαντικό στοιχείο η ποιότητα των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.
Μέχρι στιγμής 14 κράτη-μέλη έχουν καταθέσει σχέδια επισήμανε ο κ. Κοστέλο. Εκ των οποίων μόνο τα 5 έχουν ζητήσει και το σκέλος των δανείων όπως η Ελλάδα.
Δεδομένου ότι απαιτούνται δύο μήνες για τον έλεγχο που διεξάγει η Κομισιόν οι αποτιμήσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν το δεύτερο μισό του Ιουνίου, εκτίμησε
Αργυρού: Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα το Σχέδιο Ανάκαμψης
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών Μιχάλης Αργυρού επισήμανε πως είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι η ευκαιρία για να ξεφύγει από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε όρους χαμηλής παραγωγικότητας και επενδυτικού κενού.
Αποτίμησε τα μόνιμα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης. Αλλά και τη σημασία κτήσης ιδιοκτησίας του προγράμματος επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Η Julia Lendvai στέλεχος της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν επισήμανε τη σημασία των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης τα οποία κατάφεραν να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελληνική οικονομία, όπως είπε.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να ολοκληρωθούν αυτά μέτρα στήριξης μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες όχι μόνο λόγω των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και για πιο δομικούς λόγους, επισήμανε.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν σωστά αυτά τα χρήματα στους τομείς προτεραιότητας. Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να απορροφά κοινοτικά κονδύλια για αυτό και αναδεικνύεται ως κομβικής σημασίας το νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων επισήμανε. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση της δυνατότητας απορρόφησης σε όλα τα επίπεδα της Κυβέρνησης, εξού και η σημασία του pipeline έργων που δρομολογείται για την ωρίμανση επενδύσεων.
Ως βασική μεταρρύθμιση επισήμανε το ζήτημα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Επίσης πάρα πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, των ψηφιακών επενδύσεων της απλοποίησης των διαδικασιών και ο εκμοντερνισμός της δημόσιας διοίκησης.